Zoeken

Blog

De beste musea van Nederland

Wil je cultuur snuiven tijdens een dagje weg in Nederland, bezoek dan eens een museum. Nederland kent talloze musea die stuk voor stuk de moeite waard zijn om te bezoeken. Van moderne kunst tot historische voorwerpen en van wetenschap tot cultuur, er is voor iedereen wel iets te vinden.  We hebben de best musea voor je op een rij gezet.

Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam is een van de grootste en meest bekende musea van Nederland. Het museum herbergt een enorme collectie aan kunst en historische objecten uit Nederland en de rest van de wereld, waaronder werken van bekende Nederlandse meesters zoals Rembrandt, Vermeer en Van Gogh. Zo vind je de grootste collectie van Rembrandt van Rijn in het Rijksmuseum. Denk aan topstukken als De Nachtwacht, Zelfportret en Portret van een vrouw.

Na een grondige renovatie in 2013 is het museum weer volledig toegankelijk voor het publiek en biedt het een indrukwekkende en educatieve ervaring voor bezoekers van alle leeftijden. Naast de vaste collectie worden er ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd, waardoor er altijd wel iets nieuws te ontdekken valt in het Rijksmuseum. Zo is er tot 4 juni een tentoonstelling van Johannes Vermeer. Dit museum hoort zeker bij de beste musea van Nederland.

Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum in Amsterdam is een must-visit voor liefhebbers van kunst en Vincent van Gogh. Het museum heeft een uitgebreide collectie van de werken van de beroemde kunstenaar en biedt bezoekers de mogelijkheid om zijn evolutie als kunstenaar te ontdekken. Enkele hoogtepunten uit Van Gogh’s collectie die nu te bewonderen zijn: Het Gele Huis, Zelfportret met grijze vilthoed en Zonnebloemen. Zonnebloemen schilderde Van Gogh met drie tinten geel ‘en anders niets’. Zo liet hij zien dat het mogelijk was een voorstelling te maken met veel varianten van één kleur zonder aan zeggingskracht in te boeten.

Naast de schilderijen van Van Gogh, bevat het museum ook werken van andere kunstenaars uit dezelfde periode. Het museum is een inspirerende en educatieve ervaring voor zowel kunstliefhebbers als nieuwsgierige bezoekers.

Mauritshuis

Het Mauritshuis is een beroemd museum in Den Haag, Nederland. Het museum is gehuisvest in een prachtig gerenoveerd 17e-eeuws gebouw en biedt een intieme sfeer om kunstwerken te bewonderen. Het museum staat bekend om zijn collectie van Nederlandse schilderijen uit de 17e eeuw, waaronder meesterwerken als het Meisje met de Parel van Johannes Vermeer en De Stier van Paulus Potter.

Het Meisje met de Parel was begin 2023 voor 8 weken uitgeleend aan het Rijksmuseum, maar is sinds 1 april weer terug in het Mauritshuis. Wist je dat Het Meisje met de Parel is geschilderd zonder harde lijnen, met behulp van een techniek genaamd sfumato? Dit Italiaanse woord betekent rokerig en resulteert in het ontbreken van bepaalde details in het schilderij, zoals het haakje van de oorbel. Bovendien is het niet duidelijk waar haar neus overgaat in haar wang. Dit zorgt ervoor dat onze hersenen subtiele aanpassingen doen en we eigenlijk meer zien dan wat Vermeer daadwerkelijk heeft geschilderd. Hierdoor heeft iedereen zijn eigen interpretatie van het Meisje.
Naast de permanente collectie organiseert het museum ook tijdelijke tentoonstellingen. Het Mauritshuis is een must-visit voor kunstliefhebbers die Den Haag bezoeken.

Kröller-Müller Museum

Het Kröller-Müller Museum is een unieke culturele instelling gelegen in het hart van de Veluwe. Door de ligging midden op de Veluwe en de unieke combinatie van kunst en natuur is het Kröller-Müller een plek om te genieten en tot rust te komen. Het museum heeft een indrukwekkende collectie van bijna 90.000 kunstwerken, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken en tekeningen. Een van de hoogtepunten van de collectie is de op één na grootste collectie van schilderijen van Vincent van Gogh ter wereld. Daarnaast geniet je van topstukken van moderne meesters als Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan.

Het museum beschikt over een prachtige beeldentuin met meer dan 160 sculpturen van bekende kunstenaars. Zo kun je sculpturen ontdekken van onder anderen Barbara Hepworth, Jean Dubuffet en Marta Pan. Bezoekers kunnen genieten van een dag vol kunst, natuur en ontspanning in dit bijzondere museum.

Naturalis Biodiversity Center

Naturalis Biodiversity Center is een museum en onderzoekscentrum in Leiden dat zich richt op biodiversiteit. Het museum herbergt een uitgebreide collectie van zo’n 42 miljoen objecten, waaronder planten, dieren en fossielen. Hiermee is het een van de grootste natuurhistorische collecties ter wereld. Bezoekers kunnen in het museum verschillende tentoonstellingen bekijken en meer te weten komen over de geschiedenis en diversiteit van het leven op aarde. Naast het museum is er ook een onderzoekscentrum waar wetenschappers werken aan het behoud en de bescherming van biodiversiteit.

Het museum heeft een dinozaal die je niet mag missen! Zo vind je er T. rex Trix, een grote vleesetende dinosauriër die enkele jaren geleden in de prairie van Montana (VS) is gevonden. Het is een van de meest complete en best bewaard gebleven skeletten die er zijn. In de dinozaal kom je alles te weten over deze vleesetende beesten.

Anne Frank Huis

Het Anne Frank Huis in Amsterdam is een museum gewijd aan de geschiedenis van Anne Frank en haar familie, die tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zaten in een achterhuis in Amsterdam. Het museum is gevestigd in het originele pand waar Anne Frank en haar familie ondergedoken zaten en is sinds de opening in 1960 een van de meest populaire toeristische attracties van Nederland. Het museum biedt bezoekers een uniek inzicht in het leven van Anne Frank en haar familie tijdens de oorlog, en vertelt het verhaal van de Jodenvervolging en de onderduikperiode in Amsterdam.

Zo kun je in het museum zelf de plek zien waar Anne Frank haar dagbroek schreef, vind je gebeurtenissen uit deze tijd, het verhaal van het dagboek en meer over alle onderduikers en hun helpers. Dit is ook zeker een van de beste musea van Nederland.

NEMO Science Museum

Het NEMO Science Museum in Amsterdam is een museum waar wetenschap en technologie centraal staan. Het museum heeft vijf verdiepingen vol met interactieve tentoonstellingen die geschikt zijn voor jong en oud. Het museum is ontworpen door de beroemde architect Renzo Piano en heeft de vorm van een groot schip. Een van de hoogtepunten van het museum is de ‘Energetica’-tentoonstelling, waar je kunt experimenteren met energie en elektriciteit. Zo kun je bijvoorbeeld zelf elektriciteit opwekken en zien hoe een stroomkring werkt.

Andere tentoonstellingen die je nu kunt vinden zijn: Humania – tentoonstelling over de mens. Constructies – hier kun je leren hoe je natuurkrachten omzet in constructies. Innovatie Gallerij – een verzameling van iconische apparaten uit de historische techniekcollectie.

Heb jij de beste musea van Nederland allemaal al bezocht? Zo niet, dan weet je nu welke musea je sowieso nog moet bezoeken. Laat je inspireren door het verleden, heden en de toekomst!

Meer dagjes uit nieuws

De beste musea van Nederland

Wil je cultuur snuiven tijdens een dagje weg in Nederland, bezoek dan eens een museum. Nederland kent talloze musea die stuk voor stuk de moeite waard zijn om te bezoeken. Van moderne kunst tot...

Lees verder

Top 5 attractieparken voor kinderen klein en groot

Attractieparken voor kinderen klein en groot Als ouder wil je natuurlijk dat jouw kinderen een fantastische tijd hebben in een attractiepark. Maar welk park is nou het leukst voor kinderen? In deze...

Lees verder

Kan ik de dierentuin bezoeken met een hond?

Als hondenliefhebber wil je natuurlijk het liefst je trouwe viervoeter overal mee naartoe nemen, ook naar de dierentuin. Maar is het eigenlijk wel toegestaan om je de dierentuin te...

Lees verder

Gratis naar de dierentuin

Ben je liefhebber van dieren en bezoek je graag een dierentuin? Lees dan dit artikel waarin we je vertellen hoe je gratis naar de dierentuin kunt gaan. Een dagje dierentuin is over het algemeen...

Lees verder

Tot ruim 60% korting op dagjes uit!

Bekijk aanbiedingen >>